21 november 2012

'Apps die brein oppeppen werken niet'

Apps die beloven het brein op te peppen met speciale geluiden werken waarschijnlijk niet. Dat zegt Joachim Gross, hoogleraar cognitieve neurologie aan de universiteit van Glasgow, in de Volkskrant.
Gross onderzoekt al jaren hoe hersengolven veranderen door invloeden van buitenaf. Hij noemt de zogenaamde werking van de brainwave-apps 'erg verdacht'.

Niet onderzocht
'Er bestaat tot dusver geen onderzoek dat aantoont hoe prikkels van buitenaf via hersengolfverandering iemands hoofdpijn wegneemt of zomaar in slaap sust', zegt Gross tegen het dagblad .Geluid kan wel effect hebben op het ritme van hersengolven, maar dat is een erg klein effect geeft Gross aan.

Hersengolven die tijdens een geluidsexperiment veranderen, zorgen er niet voor dat de proefpersonen zich plotseling anders voelen, zag Gross in eerder onderzoek. Hooguit kon hij een miniem verschil meten in de manier waarop proefpersonen hun aandacht verdelen terwijl ze ergens naar kijken. Maar ook dat effect was niet erg groot, zegt Gross.

Placebo effect
Er zijn gebruikers die de apps ondanks dit positief beoordelen. Volgens Rien Vermeulen, neuroloog en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, is het geen onschuldig placebo. Zodra iets als behandeling wordt verkocht, geldt in Nederland dat je moet kunnen bewijzen dat het werkt, stelt Vermeulen. 'We gaan deze ontwikkeling zeker in de gaten houden'.
Bron: de Volkskrant

Geen opmerkingen: