28 juni 2007

Picarta


Het collectiemateriaal van de Leerhuis bibliotheek is ontsloten in Picarta. PiCarta is een geïntegreerde multimateriaal database. Via Picarta zoek je automatisch in de Nederlandse Centrale Catalogus, inclusief de collecties van een groot aantal medische bibliotheken. Je kan zelf geen gebruik maken van de aanvraagmogelijkheid in Picarta. Wel kan het gevonden materiaal bij mij worden aangevraagd. Via deze weblink kan dan ook buiten het ziekenhuis gezocht worden in de collecties van de Leerhuis bibliotheek. Hiervoor is wel een inlognaam en password nodig. Medewerkers en specialisten van het Martini Ziekenhuis kunnen die bij mij opvragen. Wanneer je bent ingelogd op een van de PC's in het ziekenhuis dan word je automatisch ingelogd (via IP herkenning).

27 juni 2007

Pictogrammen in Mijn Digitale Bibliotheek

Mijn Digitale Bibliotheek is nu verrijkt met pictogrammen voor elke informatiedrager. Handig omdat je in één oogopslag ziet met welk documenttype je te maken hebt. Bijkomstig voordeel is verder dat je ze kan sorteren zodat je nu alle documenttypen (boeken, tijdschriften, e-books, portals etc.) kan groeperen. Ziet er leuk en functioneel uit!

20 juni 2007

Patiënteninformatie

We kennen het bibliotheekportaal Mijn Digitale Bibliotheek niet anders als een catalogus en portaal voor (para)medische, medische ondersteunende, verpleegkundige informatie en erg veel patiënteninformatie (folders, patiëntbrieven, animaties). Het verstrekken van patiënteninformatie is echter in strijd met het beleid van de Leerhuis bibliotheek. Besloten is dan ook om niet langer materiaal op te nemen over ziektebeelden, geschreven voor patiënten. Wel blijft de rubriek Patiënteninformatie in het portaal gehandhaafd maar hier is alleen een overzicht te vinden van de organisaties die (onder meer) actief zijn op het gebied van de patiënteninformatie. Belangrijke informatieverschaffers zijn onder meer
- NHG
- Gezondheidsplein
- Ziekenhuis.nl

De NHG heeft een verwijspagina voor patiëntinformatie op de website.

Graag verwijs ik je dan ook rechtstreeks naar de websites die zijn ondergebracht in de rubriek Patiënteninformatie.

15 juni 2007

UMCG-CMB Library toolbar

Op dezelfde PC waar de PDA bestanden worden gedownload en SecondLife is te bezichten is nu ook de UMCG-CMB Library toolbar te gebruiken. Bekijk hier de demo. De toolbar kan helaas niet worden geïnstalleerd op de grafische werkplekken in het Martini Ziekenhuis, behalve op de PC in de Leerhuis bibliotheek en natuurlijk heel goed thuis te gebruiken. Beslist een aanrader! Op de weblog van Guus van den Brekel worden de updates gemeld. In een interview in Pictogram met Guus van den Brekel komt uitgebreid de toolbar aan de orde.

SecondLife

Vanaf heden is een PC beschikbaar in de Leerhuis bibliotheek om kennis te maken met SecondLife (SL). Onze collega Guus van den Brekel, Coördinator Elektronische Services van CMB/UMCG besteedt veelvuldig aandacht aan SecondLife op zijn weblog. De Leerhuis bibliotheek heeft ook een avatar Martini Johin en is tevens lid van SecondLife Medical Library 2.0 om zelf een kijkje te nemen in SecondLife. De universiteitsbibliotheken van de RUG hebben zelfs ruimte in SecondLife, nu staat er nog een reclamezuil in Cybrary City 2 maar de RUG bibliotheken zijn volop bezig te onderzoeken hoe ze hun diensten en informatie kunnen aanbieden in SecondLife. Dit is tevens het vertrekpunt van Martini Johin.

12 juni 2007

PDA met nieuwe programma's en e-books

Op de weblog PDA in de Leerhuisbibliotheek is er volop nieuws over nieuwe programma's en e-books die beschikbaar zijn gekomen voor demonstraties. Het volgende is nu beschikbaar op de PDA: