09 december 2010

Manieren van zoeken in Google

In Google zoeken kan op heel veel manieren. Je vindt dan ook (bijna) alles. Zoek ook eens in Google Scholar naar wetenschappelijke informatie.
Gebruik onderstaande trucjes om optimaal van Google gebruik te kunnen maken:
• Een * vervangt één of meer zoektermen (wildcard), geen karakters of letters
• Een tilde ~ : Google zoekt niet alleen op trefwoord, maar ook op synoniemen, afgeleiden en meervouden (vooral Engelstalige woorden).
• Een – voor de term sluit deze term in de zoekopdracht uit.
• Define: trefwoord geeft je een definitie van het trefwoord
• Een zin of gedeelten tussen dubbele aanhalingstekens ”………….” en Google geeft je resultaten waarin letterlijk de zin vermeld staat.
• Een + voor het trefwoord zorgt er voor dat Google zoekt op hoofdletters, accenten, leestekens iets wat normaal niet gebeurd
• Door 2 getallen tussen 2 punten te zetten zoekt Google tussen die 2 waarden bijv. Picasso 1950..1960
• Maximale waarden zoek je op door na de .. een spatie open te laten bijv.: wasmachine1300.. toeren (zoek een wasmachine met minimaal 1300 toeren/min.)
• Allintitle: trefwoord betekent dat bepaalde trefwoorden zich in de titel van het artikel of webpagina moet bevinden
• Alinurl: trefwoord, zoekt in de url van de pagina bijv. “gezonde voeding”
• Intitle: trefwoord1 trefwoord2; eerste term in URL en 2e in de rest van webpaginabijb. U=inurl: ebay.be postzegels
• Allinanchor:trefwoord zoekt naar een link op de webpagina met dezelfde naam als het trefwoord
• Allintext:trefwoord : zoekt alleen in de tekst van de webpagina en niet in URL of link
• Domeinfilter schrijf achterin de zoekvraag in welk domein Google dient te zoeken bijb.: bibliografie van Guido Gezelle geschreven in België wordt Gezelle site.be of bijv. Alzheimer site.edu
• Filetype:doc Zoeken naar worddocumenten of andere bestandsfoematen bijv. filetype:pdf
• Soms valt op een site niet te zien hoe oud een stuk is. Met een vreemd trucje valt soms de actualiteit van de pagina te achterhalen. Surf bijvoorbeeld naar http://home.wanadoo.nl/metropolis. Haal nu het adres uit de adresbalk weg (klik op het adres en toets dan Delete), tik in het nu lege vlak de code javascript:alert(document.lastModified) en druk op Enter.
• Site: Websites hebben vaak een slecht archief bijv. “gratis internet”site:webwereld.nl
• Date:3, date:6 kan er 3 resp. 6 maanden terug worden gezocht

Digitale handboeken

Link naar 2 digitale handboeken t.w. Seksuele gezondheidszorg:
deel 1 Handboek SOA
en deel 2 Handboek seksualiteit en reproductie

06 december 2010

Flatline-game

Pinkhof Medisch Woordenboek test interactief je medische kennis.
Hoe is het gesteld met je medische woordenschat? Ben je erg goed dan kun je ook nog een prijs winnen!

17 november 2010

Medische apps

In het oktober nummer van Arts & auto staat een artikel over medische programmaatjes (applicaties) die te installeren zijn op een smartphone. Naast een uitleg wat apps nu precies zijn en wat de mogelijkheden zijn van een smartphone worden er een aantal apps besproken. Zoals Epocrates, Skyscape (calculators), PubMed mobile, Medscape etc. Dit is een kleine greep uit de vele, vele apps die al dan niet gratis beschikbaar zijn.

16 november 2010

Nieuw boek

Publicatie van Marieke Jutte e.a.: "Ruimte voor geestelijke verzorging in het Martini Ziekenhuis Groningen". Publicatie uitgegeven door KSGV in Tilburg, ISBN 9789075886436

21 september 2010

RSS feeds

In samenwerking met het centrum Revalidatie is er een netvibes pagina aangemaakt met verschillende tabbladen ook voor logopedie en ergotherapie. De bedoeling is dat deze pagina verder gevuld wordt door de afdeling zelf.

Verhuizing bibliotheek

Hoera, de bibliotheek is verhuisd naar de begane grond BP 103 looproute 07. Met een instructie- cq studieruimte die zeer binnenkort wordt ingericht met 16 pc's, nu zijn er 4 in gebruik

12 april 2010

Feeds Urologie

Op de Netvibes pagina staat de verwijzing naar RSS-feeds van o.m. de e-journals urologie.

23 maart 2010

PubMed filters en presentatie zoekresultaten

Het aantal in te stellen filters in My NCBI is uitgebreid van 5 naar 15 en je kunt de presentatie van je zoekresultaten standaardiseren en het aantal instellen. Als je dus 50 resultaten in abstract of summary vorm wilt zien dan kan dat onder Preferences in My NCBI Result Display Settings

04 maart 2010

Nieuw op Netvibes

Op de Netvibes pagina van de Leerhuis bibliotheek zijn de feeds van de afdeling fysiotherapie en de specialismen pathologie en kindergeneeskunde toegevoegd. Handig om als startpagina te laten fungeren of tenminste bij de favorieten op te slaan. Deze pagina's zijn aan te passen aan de persoonlijke voorkeur.