26 augustus 2011

RSS-feeds

De RSS-feeds pagina's voor (bijna) alle medische disciplines in het MZH zijn aangemaakt.

Apps en marketing

De farmaceutische industrie zoekt nieuwe wegen om hun producten aan de man te brengen. Zo werken zij samen met Epocrates. De gratis versie hier van wordt vooral door veel artsen gebruikt om de interactie tussen medicijnen te vergelijken. Tegelijkertijd wordt er gerichte reclame meegestuurd. Wil je dat voor komen dan is het advies om bij de gratis apps toch even de kleine lettertjes te lezen (bron NTvG 20 aug. 2011 nr. 33 blz. 1457).

25 augustus 2011

Studenten weten niets van Google en van bibliotheken






Volgens het tijdschrift Informatie Professional weten studenten niet hoe ze moeten zoeken in Google laat staan dat zij weet hebben van andere zoekmachines. Bovendien vragen ze veel te weinig aan de bibliothecaris. Dit blijkt uit onderzoek gedaan in Amerika. Bibliothecarissen op hun beurt moeten de informatievaardigheden van studenten niet te hoog inschatten. Op 9 december 2010 heb ik op dit weblog een aantal manieren van zoeken in Google beschreven.

QR codes

BMJ plaatst vanaf september QR-codes in hun tijdschriften i.p.v. de gedrukte URL's. Overnemen van de URL op de pc wordt hiermee overbodig. Eenvoudiger is het de QR-code te scnnen met de smartphone. Kijk bijv. in het tijdschrift Journal of bone and joint surgery.

Twitterende artsen

Artikel in Mednet o8-2011 "Mogen mijn baas, patiënt en moeder dit lezen?" Er komen steeds meer twitterende artsen. In het artikel worden @dokteranika zij is aios gynaecologie, @roboturoloog uroloog, 2 huisartsen @tweetspreekuur en en een sportarts @sportarts genoemd. In oktober komt de KNMG met een update van de richtlijn Gedragsregels voor de omgang met patiënten waarin ook social media zijn opgenomen.

22 augustus 2011

UpToDate app

De UpToDate app voor de iPhone is beschikbaar. Helaas kan deze alleen op persoonlijke titel worden aangeschaft. Wanneer er instituuts licenties kunnen worden afgesloten is niet duidelijk.

18 augustus 2011

App helpt bij diabetis

Diabetespatiënten die hun ziekte managen met behulp van een app op hun telefoon, hebben betere bloedsuikerwaarden dan patiënten die standaardzorg ontvangen. Dat blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek naar de effectiviteit van een Amerikaanse diabetes-app dat door het blad Diabetes Care online is geplaatst.
Uit: Medisch Contact









16 augustus 2011

De beste ECG apps voor de iPhone


iMedicalApps heeft onderzoek gedaan naar ECG apps geschikt voor de iPhone en iPod touch. Gekeken is naar de inhoud, de gebruiksvriendelijkheid en het voordeel voor de gebruiker. Als resultaat na een aantal weken testen kwamen er 3 apps als meest praktisch uit de bus t.w.:
ECG Guide by QxMD, Instant ECG by iAnesthesia and ECG Notes by Skyscape.

15 augustus 2011

Gratis Android apps voor de smart Phone

De 5 meest gebruikte, gratis medische Android apps tw.:
Medscape
Skyscape medical resources
Epocrates
PubMed
WebMD

11 augustus 2011

Cardiac anatomy app

Deze app van de anatomie van het hart biedt uitstekende voorwaarden voor onderwijs via interactieve beelden en  filmpjes. De makers van deze app hebben meer medische apps ontwikkeld waar onder iAnatomy

10 augustus 2011

Epocrates Essentials app

Als medisch student kun je een gratis abonnement nemen op de app Epocrates Essentials. Kost normaliter 159 dollar. Reageer snel want de aanbieding geldt voor de 1ste 2 weken van augustus.

09 augustus 2011

Regels voor medische apps

In Medisch Contact van 5 augustus 2011 nr.31/32 pag. 1878 staat een bericht over een concept richtlijn opgesteld door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Om duidelijkheid te verschaffen welke app nu een medisch hulpmiddel is en welke niet.

3D Anatomische atlas

Voor de iPad 2 is er nu ook een uitstekende 3D anatomische atlas beschikbaar. Als je Primal Pictures kent dan is dit vergelijkbaar. Voorwaarde is wel dat je voldoende geheugen hebt. De prijs is 99,99 dollar. Op de intranet bibliotheekpagina van het MZH kun je natuurlijk gratis gebruik maken van Primal Pictures