30 januari 2013

drawMD is redefining patient education apps

One of the more popular uses for mobile devices in clinical settings is as a patient education tool.
We have reviewed a significant number of patient education apps in this ever increasing specialty.

One of our favourite developers is drawMD who are the focus of this review. This review will cover who drawMD are, their apps and also what makes their approach so special.
Lees verder: imedicalapps

29 januari 2013

Nieuwe iPad app helpt doktoren

Hulde! Er is een nieuwe iPad applicatie beschikbaar waarmee medische professionals van uiteenlopende disciplines met behulp van illustraties en tekeningen patiënten beeldend uit kunnen leggen wat ze precies mankeren of wat er gaat gebeuren bij een ingreep.

Het unieke van deze teken-app, die voorlopig gratis te downloaden is vanuit de App Store onder de naam Trace, is de manier waarop organen en lichaamsdelen als achtergrond kunnen worden gebruikt. Hierdoor kan de arts heel gericht deze tekeningen stap-voor-stap overtrekken, er zelf op tekenen of er korte tekst aan toevoegen. Daarnaast kan in de app ook een foto van een aandoening, een opgeslagen röntgenfoto of bijvoorbeeld een ECG van een patiënt gebruikt worden als achtergrond.

De app is gemaakt door de Nederlandse app ontwikkelaar Synappz Medical Apps in opdracht van Genzyme Nederland. Het tekenen op het scherm van de iPad is een grafische manier van informatieoverdracht die de overdracht van de boodschap sterk verbetert en ervoor zorgt dat die boodschap ook beter wordt onthouden. Bovendien kan de arts een gemaakte tekening met 1 druk op de knop per email naar de patiënt sturen of naar een collega-arts voor nader overleg.

Door gebruik te maken van een aantal speciaal daarvoor ontwikkelde templates draagt de app verder bij aan de bewustwording van medisch specialisten bij een groep zeldzaam voorkomende lysosomale stapelingsziektes, zoals de ziekte van Gaucher, de ziekte van Fabry, MPS1 en de ziekte van Pompe.

Synappz Medical Apps is een vooraanstaande speler op het gebied van mobiele applicaties in de Nederlandse zorg. Zij beschikt over eigen medisch specialisten met kennis en inzicht in de behoeftes in deze sector en de manier waarop mHealth daaraan een bijdrage kan leveren. CEO Erik van der Zijden merkt op: “Wij zijn trots op het resultaat dat sinds vandaag beschikbaar is voor een breed scala aan zorgprofessionals, zodat de patiënt beter in staat is te snappen wat er mis is met zijn gezondheid en wat de arts daaraan denkt te gaan doen. De iPad is een zeer geschikt medium om de communicatie tussen arts en patiënt te versterken en Trace maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden die dit medium biedt.”

Daniel Moll, Marketing Manager Benelux bij Genzyme, legt uit waarom deze app anders is dan reeds bestaande teken-apps: “Ik denk dat Trace een nieuwe standaard wordt in de spreekkamer bij veel artsen. De flexibiliteit van deze iPad-app biedt veel mogelijkheden om patiënt-specifieke foto’s en andere grafische informatie op een interactieve manier inzichtelijk te maken. Daarnaast zal de app zeker ook gebruikt gaan worden langs het bed van de patiënt, waar tekenen op papier nou eenmaal een stuk lastiger is. Wij hopen dat de informatie over stapelingsziektes zal bijdragen aan het eerder herkennen van deze zeldzame, maar ook vaak ernstig verlopende aandoeningen.”

Synappz Medical Apps bedenkt, ontwikkelt en vermarkt vernieuwende mobiele concepten en praktische oplossingen voor medische professionals, zorgcentra, geneesmiddelfabrikanten en patiëntenorganisaties. Synappz is uitgeroepen als eHealth Start Up of the Year 2012 en won de Health App Award op Artsennet met haar app ‘iP Plaslijst’, de eerste CE-gecertificeerde medische app in Nederland. Met toewijding en passie werkt Synappz aan het op de kaart zetten van mHealth in de zorgwereld. U kunt contact opnemen met Synappz via info@synappz.nl of via www.synappz.nl.

Genzyme is reeds meer dan 30 jaar een pionier in de ontwikkeling en productie van baanbrekende therapieën. Sinds de overname door Sanofi in 2011 kan Genzyme profiteren van de reikwijdte en middelen van deze wereldspeler op farmaceutisch gebied met een gedeelde passie voor het verbeteren van het leven van de patiënt. Meer informatie over Trace vindt u op www.traceapp.nl. De website van Genzyme vindt u op www.genzyme.nl.
http://www.synappz.nl
http://www.genzyme.nl
gezondheid.blog.nl

25 januari 2013

How to choose medical apps responsibly

SEATLLE -- First there were online medical sites. Now health apps are exploding. But which ones can you trust and how can you use them responsibly?

Dr. Wendy Sue Swanson, pediatrician with the Everett Clinic and known online as "Seattle Mama Doc," shares some much needed guidance.

Dr. Swanson says health apps have taken do-it-yourself to a whole new level, for better for for worse. She gives a thumbs up to those that help track diet and exercise.
However, when it comes to dianosis, watch out. A study in JAMA found that three popular apps claiming to detect melanoma missed the cancer on average 30 percent of the time. Dr. Swanson says, at best, apps and online resources are only helpful tools, not replacements for your doctor.
The FDA currently does not have jurisdiction over smartphone apps; however, the FTC was able to shut down two apps that claimed to treat acne with a blue light.

Statistics from The Pew Research Center’s Internet & American Life Project
•80 percent of people look up health info, but 35 percent now go online to self-diagnose
•77 percent of people use a search engine first
•About one-half of people went in to see their doctor based on findings online
•85 percent of all adults in US have cell phone, more than 50 percent have smart phone
•1 in 5 Americans have a health app on their phone

New Research Shows Not All Apps Work (from JAMA Dermatology, Jan. 2013)
•Doctors loaded photos of moles into four popular skin cancer screening apps
•They found highly variable resuts: none of the apps were perfect
•3 of 4 skin cancer apps missed 30 percent of the cancerous moles
•The best app sent the photo of mole to a dermatologist to evaluate

What Parents Need To Know
•Health apps still don't replace a visit. Many are not ready for "prime time"
•Create a "breadcrumb trail" when you're online - print out info & bring it to your doctor’s appointment
•Take photos of rashes or conditions you're concerned about
•Use health apps you like but confirm results with your doctor
•Read health info from medical institution websites & content written by experts
How-to-choose-medical-apps-responsibly

22 januari 2013

Artikelen en video's van New England Journal of Medicine

Gebruiksvriendelijkheid
Deze app is gebruiksvriendelijk. Je kan kiezen uit 4 menu's: artikelen van het NEJM, interessante afbeeldingen van patienten, audio-opnames en een aantal video's. Als je bijvoorbeeld een artikel selecteerd krijg je die meteen helemaal te zien, inclusief bijbehorende tabellen en afbeeldingen. Werkt intuitief en niet ingewikkeld.

Look & Feel
De app ziet er mooi verzorgd uit, ook de afbeeldingen zijn scherp en goed te zien.

Nut en effectiviteit
Ik vind dit een leuke app, het is niet een app die je dagelijks nodig hebt. Maar wel heel interessant en leuk als je je even verveelt in de trein bijvoorbeeld. Een aantal recente artikelen uit het New England Journal of Medicine kan je gratis en geheeld inlezen, daarnaast bestaat er ook een sectie met interessante patiënten casussen inclusief afbeeldingen. Een andere leuke toevoeging vind ik de video's waarin wordt uitgelegd hoe bepaalde medische handelingen worden uitgelegd (denk aan lumbaalpunctie, paracentese).

Naast de hierboven beschreven functies is er ook een sectie met audio-opnames aanwezig, zelf heb ik deze nog nooit beluisterd, maar kan misschien interessant zijn voor als je je verveelt.

Betrouwbaarheid
De app is van de New England Journal of Medicine zelf en de informatie is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen en dus betrouwbaar.

Prijs/kwaliteit verhouding
De app is gratis, maar soms zie je onderin wel een balk met reclame verschijnen. Niet heel irritant, maar kan je misschien wel storen.

Eindoordeel
Kortom, dit is een zeer leuke, gratis app van het NEJM, waarin gehele recente artikelen te lezen zijn. Met daarnaast leuke toevoegingen als de patienten casussen en de video's met uitleg. Dus niet een app voor dagelijks gebruik in de praktijk, maar wel om even wat tijd te doden in bijvoorbeeld de trein.

Pluspunten
•Leuke app met interessante patientencasussen en recente NEJM artikelen
•Uitleg van bepaalde medische handelingen met video
•Leuk voor als je even in de trein iets wilt lezen.

Minpunten
•Soms wel een reclame die onderin in beeld springt en weer verdwijnt
DigitaleZorgGids

21 januari 2013

TouchSurgery

Touch Surgery is een mobiele chirurgische simulator om bepaalde chirurgische handelingen mee te oefenen.

Touch Surgery biedt cognitieve taakanalyse en simulatie. Op de app kunnen artsen leren, oefenen en chirurgische procedures herhalen. De makers, vier chirurgen die een passie delen voor educatie, hopen met deze app de trainingservaring van gebruikers te verbeteren en hen beter voor te bereiden op hun werk.
ArtsenNet


15 januari 2013

Webapplicatie helpt aios met huiswerk

Een webapplicatie helpt de 200 aiossen van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein bij het maken van een zogeheten CAT. Bijna driekwart van hen maakt er al gebruik van.
Sinds 2011 moet iedere aios minstens twee keer per opleidingsjaar een CAT maken, een Critically Appraised Topic. Daarin formuleert hij of zij naar aanleiding van een eigen praktijksituatie een vraag waarop in een aantal stappen een onderbouwd antwoord moet worden gegeven. ‘Veel aiossen vragen zich af hoe ze dat moeten aanpakken’, vertelt informatiespecialist Miebet Wilhelm van het St. Antonius Ziekenhuis. ‘Er is immers geen eenduidig format voor zo’n CAT’. Het ziekenhuis besloot daarom tot de bouw van CATalysator, een webapplicatie met een ‘Maak een CAT’-module. Deze biedt onder meer een kant-en-klaar raamwerk voor het maken van een CAT, met verwijzingen naar relevante informatie en tools, zoals een checklist en calculatoren.
Inmiddels hebben 133 van de 200 aiossen van het Utrechtse ziekenhuis een account gemaakt, vertelt Wilhelm. ‘Wij kunnen niet zien hoe vaak er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt, maar uit gesprekken met aiossen en opleiders maak ik op dat veel aiossen ermee aan de slag gaan, zeker met de ‘Maak een CAT’- module.’

Minder groot is het enthousiasme voor een tweede module van de applicatie, bedoeld om een CAT te uploaden naar een centrale database. Wilhelm: ‘Die hebben we gemaakt om waardevolle informatie uit een CAT ook voor anderen toegankelijk te maken. Maar uploaden kost tijd, en aiossen zijn bang dat hun werk misschien niet goed genoeg is of juist door anderen wordt gekopieerd.’ Om aan deze bezwaren tegemoet te komen, kunnen aiossen voortaan simpelweg een PowerPoint aan de bibliotheek sturen; die zorgt vervolgens voor het uploaden. Ook mogen zij zelf beslissen hoe openbaar hun CAT wordt: alleen toegankelijk voor de eigen opleidingsgroep, alleen voor artsen in het eigen ziekenhuis of voor artsen in alle deelnemende instellingen.

Inmiddels heeft GGz Centraal in Midden-Nederland zich bij het initiatief aangesloten. Het Medisch Centrum Leeuwarden volgt in januari en – zegt Wilhelm – acht andere instellingen willen met het systeem gaan proefdraaien: ‘Het zou mooi zijn als eind dit jaar tien instellingen met ons meedoen.’ Ziekenhuizen kunnen natuurlijk ook zelf een applicatie bouwen, maar dat zou jammer zijn, zegt Wilhelm: ‘Het is nadrukkelijk onze bedoeling om dit samen met andere instellingen verder te ontwikkelen. Dat is veel efficiënter en handiger dan in je eentje.’
Joost Visser
In: Medisch Contact 11 januari 2013

14 januari 2013

How medical professionals can use Skitch app with Evernote for personal notes and presentations

Purpose of App Review

To review how Skitch can be used as an image annotation tool for medical professionals.

Introduction
We’ve already written about how Evernote is a great app for organization, efficiency, and productivity.

This “most essential” app is not inherently medical, but is tremendously useful for medical professionals by creating an organized, searchable place to put all our thoughts and notes. Evernote takes advantage of mobile camera phones, encouraging users to take photos of their notes to index them, then automatically makes any text in the photo searchable.

Skitch is a photo annotation tool created by the Evernote developers and meant to be used in conjunction with the original app. As an enthusiastic Evernote user, I was curious to see what Skitch could add, so I tried it out on my iPhone and iPad. The app is also available for Android, Windows, and Mac.
iMedicalApps

11 januari 2013

Is the coverage of Google Scholar enough to be used alone for systematic reviews

Abstract (provisional)

Backgroundarches for clinical trials and systematic reviews, it is said that Google Scholar (GS) should never be used in isolation, but in addition to PubMed, Cochrane, and other trusted sources of information. We therefore performed a study to assess the coverage of GS specifically for the studies included in systematic reviews and evaluate if GS was sensitive enough to be used alone for systematic reviews.

Methods
the original studies included in 29 systematic reviews published in the Cochrane Database Syst Rev or in the JAMA in 2009 were gathered in a gold standard database. GS was searched for all these studies one by one to assess the percentage of studies which could have been identified by searching only GS.

Results
All the 738 original studies included in the gold standard database were retrieved in GS (100%).

Conclusion
The coverage of GS for the studies included in the systematic reviews is 100%. If the authors of the 29 systematic reviews had used only GS, no reference would have been missed. With some improvement in the research options, to increase its precision, GS could become the leading bibliographic database in medicine and could be used alone for systematic reviews.

Is the coverage of google scholar enough to be used alone for systematic reviews
Gehanno Jean-François, Rollin Laetitia and Darmoni Stefan
BMC Medical Informatics and Decision Making 2013, 13:7 doi:10.1186/1472-6947-13-7


Published: 9 January 2013 BMC

10 januari 2013

Aiossen zijn minder vermoeid na paar uur zonder pieper

Arts-assistenten die gedurende lange nachtdiensten hun sein voor een paar uur aan een collega geven, slapen langer en zijn daardoor minder vermoeid. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers uit Pennsylvania, zo meldt het NTvG.

Om vermoeidheidsgerelateerde fouten te verminderen adviseerde het onafhankelijke Institute of Medicine om assistenten gedurende lange diensten een periode van 5 uur beschermde slaap te geven. De onderzoekers onderzochten of dit advies echt werkt, door de dienstschema’s van 106 arts-assistenten in 2 ziekenhuizen te randomiseren voor het wel of niet hebben van zo’n vaste rusttijd. Tijdens de helft van 4800 nachtdiensten, die in Amerika voor eerstejaars assistenten maximaal 16 en voor ouderejaars assistenten 24 uur mogen duren, leverden de assistenten tussen 0:30 en 5:30 hun pieper in bij een overkoepelende nacht-assistent. Deze kon de slapende assistent indien nodig weer uit bed kon bellen.

Horloges
Op basis van slaapmetende horloges en slaapdagboeken bleek dat de gemiddelde slaapduur tijdens diensten met een beschermde nachtrust in zowel het academische als het niet-academische ziekenhuis bijna 3 uur was. Dat was ongeveer een uur meer dan de assistenten zonder afgeschermde rustperiode sliepen. Het percentage artsen dat helemaal geen slaap kreeg daalde van circa 16% naar minder dan 6%. Ook meldden de assistenten met gereguleerde slaaptijden minder verstoring van hun slaapritme. Het onderzoek werd gepubliceerd in JAMA
Bron: MedNet



09 januari 2013

Binnenkort kan je iPhone ruiken en proeven

Apps die waarschuwen als je een slechte adem hebt en laten weten hoeveel calorieën je verbrandt. Het Amerikaanse bedrijfje Adamant Technologies ontwikkelt een chip die dit allemaal mogelijk moet maken.

Het gaat om een computerchip die werkt met een aantal hele kleine sensoren die geur- en smaakgerelateerde signalen registreren en deze waarneming vervolgens digitaliseren, vertelt topman Sam Khamis van Adamant, tegenover de Amerikaanse zakensite Business Insider.

Ruiken is lastig voor computer
Het menselijk reukorgaan is zeer ingewikkeld en het nabootsen ervan niet gemakkelijk, vertelt Khamis. Een computer kan gemakkelijk één afzonderlijke geur herkennen, maar met meerdere luchtjes door elkaar wordt het lastig.

Voor een mens is het niet lastig om te registreren dat er tegelijk pizza én chocoladekoekjes in dezelfde kamer zijn, een computer heeft daar moeite mee.

Maar het reukvermogen in de chip die ontwikkeld is door Adamant, is erg verfijnd. De gemiddelde menselijke neus heeft zo’n 400 sensoren die verschillende geuren kunnen herkennen. De technologie van Adamant heeft ongeveer tweeduizend sensoren, te vergelijken met de neus van een hond.

iPhone app
De volgende stap die de startup gaat zetten, is het maken van een apparaat, dat maximaal 100 dollar gaat kosten, dat je aan een iPhone kunt koppelen.

Het apparaat kan gebruikt worden met veel verschillende apps. Bijvoorbeeld één die je waarschuwt als je een slechte adem hebt, en die dan ook meteen vertelt wat de reden daarvan is.

Er zijn plannen om nog meer apps te ontwikkelen voor het apparaatje, bijvoorbeeld een toepassing die je precies kan vertellen hoeveel calorieën je verbrandt op een bepaald moment. Of een app die medische condities in de gaten houdt, zoals diabetes of het percentage alcohol in het bloed.

Het duurt waarschijnlijk nog een jaar of twee, voordat dergelijke apps beschikbaar zijn voor het grote publiek, verwacht topman Khamis van Adamant.. De bedrijf is net begonnen met de massaproductie van de computerchips, gefinancierd door durfkapitalist Vinod Khosla, die 2.5 miljoen dollar in de jonge onderneming pompte
Z24


08 januari 2013

Evernote: Je verlengde brein, ultieme informatietool

Als app werkt Evernote behoorlijk intuitief. Gewoon trefwoorden intypen en er wordt gezocht in titel, trefwoorden en (de grote kracht van Evernote) de tekst van documenten. Oók in PDF's en foto's! (betaalde versie). Je moet echter wel even aandacht besteden aan hoe je je notities en documenten gaat importeren.En wil je van Evernote een compleet systeem maken, met bijvoorbeeld een scanner aan de desktopapplicatie, dan zul je je er wel even in moeten verdiepen. Dat gaat overigens prima via http://www.eenmanierom.nl/overal-aantekeningen-vast-te-leggen-en-terug-te-vinden-met-evernote/ Of via het e-book http://ebooks.lifehacking.nl/shop/lifehacking-met-evernote/

DigitaleZorgGids

07 januari 2013

Tien manieren om patiënten beter te behandelen

Ten Ways Patients Get Treated Better.

Even healthy people worry about the quality of care they can expect to receive when they become ill. Will a cancerous tumor be spotted early enough? Will hospital staff move fast enough to save my life? What is the worried-looking doctor scribbling in my chart?

Health-care innovations aren't limited to drugs and devices. Experts increasingly are adopting new ways to treat patients that studies show are better at healing the sick, preventing disease, improving patients' quality of life and lowering costs. Here are 10 innovations that took root in 2012 and are changing the care patients will get in 2013.
  • Doctors Are Adopting a Better Bedside Manner
  • Heart Attacks Are Being Treated Faster
  • ERs Are Getting Better at Handling Medical Mysteries
  • You Can Finally See What Your Doctor is Writing About You
  • Health Apps Are More Sophisticated
  • Tests for Colon Cancer Are Less Arduous
  • Talk of Dying Gets a Little Less Daunting
  • The Hospital Is Less Likely To Make You Sick
  • Robots Are Helping Your Surgeon
  • Vetting a Hospital Gets Easier
The Wallstreet Journal

03 januari 2013

Diagnosaurus DDx

Het programma voor een snelle differentiaal diagnose bekend en veel bezocht in Access Medicine maar ook als app verkrijgbaar.
Met deze app kun je snel en effectief een differentiaal diagnose maken op basis van een klacht of orgaansysteem. De lijsten zijn over het algemeen compleet, maar soms staan er ook wat vergezochte ziektebeelden tussen. Zie deze app als een aanvulling op jouw klinisch redeneren om te kijken of je niet iets vergeet om juist een beginnetje te hebben in jouw differentiaal diagnose.

Voor de prijs hoef je het niet te laten.
DigitaleZorgGids