Reference Manager
De Leerhuis bibliotheek heeft nu toegang tot Reference Manager, versie 9.0. Met het programma Reference Manager kan je een database met referenties (literatuurverwijzingen) aanleggen. Zo worden kaartenbakjes en Word-bestanden met referenties overbodig. Het programma heeft twee hoofdtaken:
- het beheer van alle ingevoerde referenties
Het invoeren van referenties kan handmatig, maar ook via het importeren van tekstbestanden met zoekresultaten uit literatuurdatabases, zoals PubMed, Cochrane Library, EMBASE en Web of science.
- het maken van bibliografieën
Zowel zelfstandige literatuurlijsten, als literatuurlijsten in Word-bestanden (het zogenaamde Cite While You Write). CWYW is in de huidige versie echter nog niet compatibel met Windows-XP/Word2003. Binnenkort komt de versie 11.0 er aan die wel compatible is.
De Bibliotheek Sociale Wetenschappen heeft een aparte informatiepagina, met een handige FAQ. De Vrije Universiteit Amsterdam heeft overzichtelijke pagina's met output styles en importfilters. Ook UMCG/CMB heeft een pagina met import & output files.
Je bent van harte welkom in de Leerhuis bibliotheek om kennis te maken met Reference Manager.
Connotea
Voor wie de verregaande integratie met Word niet belangrijk vindt is er een gratis alternatief en wel Connotea. Medisch Contact besteedde er ook al aandacht aan in nr.11, 16 maart 2007, pagina 465. Twan van Venrooy van Medisch Contact schrijft:
Connotea is een online referentiemanager waarmee de internetgebruiker referenties zonder knippen en plakken kan bewaren. Zowel vanuit een resultaatscherm in PubMed als vanuit een pagina met een pdf van een artikel zijn referenties snel en eenvoudig op te slaan. Daarnaast kan de gebruiker de service gebruiken om ‘gewone’ webpagina’s te bookmarken. Op die manier is het mogelijk gemakkelijk een referentie te maken van sites die de service niet ondersteunt - zoals (voorlopig) Medisch Contact.
Eerst moet de gebruiker zich wel (kosteloos) aanmelden bij Connotea en vervolgens een werkbalkknop toevoegen aan de browser (daarvoor is een handleiding op de site opgenomen). Wil de gebruiker vervolgens een referentie van een artikel bewaren, dan kan hij met de add to connotea-knop de verwijzing toevoegen aan een bibliotheek. Gebruikers kunnen de verzamelde referenties voorzien van zelfgekozen steekwoorden. Via deze tags zijn artikelen moeiteloos terug te vinden. Het grote voordeel van Connotea ten opzichte van desktopprogramma’s voor referentiemanagement is dat de gebruiker de referenties achter elke computer met een internetverbinding kan inzien en verwijzingen kan toevoegen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten