20 augustus 2007
Verpleegkundige bibliotheek
03 juli 2007
Podcast
Op de Demo PC in de Leerhuis bibliotheek is de podcast receiver Juice (download vanuit deze weblog mogelijk via logo onder chatbox!) geïnstalleerd om interessante podcasts te kunnen downloaden. Met iTunes kunnen de podcasts vervolgens worden beluisterd (in Juice op de podcast gaan staan en met rechtermuisknop activeren in iTunes). AccessMedicine heeft een speciale pagina met podcasts (wekelijks een nieuw artikel) uit bijvoorbeeld de e-books Harrison's Online, Hurst's the Heart, Williams Obstetrics Online die kunnen worden beluisterd met iTunes nadat ze zijn gedownload in Juice. Ook op de de samenvattingen van artikelen die in NEJM zijn verschenen heeft de Leerhuis bibliotheek een weekabonnement afgesloten rechtstreeks in iTunes (vanaf versie 4.9 is het mogelijk rechtstreeks een abonnement af te sluiten in iTunes). Heb je een mobile met MP3 (of de iPod) dan kunnen de podcasts ook hierop worden beluisterd. Software om zelf een podcast te maken is via CastBlaster te verkrijgen.
Bij Gabcast kan je tekst inspreken via de telefoon en wordt zo een podcast gegenereerd en die kan worden verspreid via je weblog, RSS, Toolbar of iPod. Ook is het mogelijk je podcast gratis op Ourmedia te zetten. Een klinische les voortaan ook via een podcast naar geïnteresseerden?
28 juni 2007
Picarta
27 juni 2007
Pictogrammen in Mijn Digitale Bibliotheek
20 juni 2007
Patiënteninformatie
We kennen het bibliotheekportaal Mijn Digitale Bibliotheek niet anders als een catalogus en portaal voor (para)medische, medische ondersteunende, verpleegkundige informatie en erg veel patiënteninformatie (folders, patiëntbrieven, animaties). Het verstrekken van patiënteninformatie is echter in strijd met het beleid van de Leerhuis bibliotheek. Besloten is dan ook om niet langer materiaal op te nemen over ziektebeelden, geschreven voor patiënten. Wel blijft de rubriek Patiënteninformatie in het portaal gehandhaafd maar hier is alleen een overzicht te vinden van de organisaties die (onder meer) actief zijn op het gebied van de patiënteninformatie. Belangrijke informatieverschaffers zijn onder meer
- NHG
- Gezondheidsplein
- Ziekenhuis.nl
De NHG heeft een verwijspagina voor patiëntinformatie op de website.
Graag verwijs ik je dan ook rechtstreeks naar de websites die zijn ondergebracht in de rubriek Patiënteninformatie.
15 juni 2007
UMCG-CMB Library toolbar
SecondLife
12 juni 2007
PDA met nieuwe programma's en e-books
- Epocrates RX
- Diagnosaurus
- Eponyms
- Archimedes
- Farmacotherapeutisch Kompas 2006
- Pinkhof Geneeskundig woordenboek
22 mei 2007
RSS E-Medical Journal Feeds
- rss4medics.com
- Ebling Library
- Medworm
De websites staan ook op de homepage van het bibliotheekportaal.
18 mei 2007
Publicaties van specialisten Martini Ziekenhuis
16 mei 2007
De Europese bibliotheek
03 mei 2007
PDA in de Leerhuis bibliotheek
Graag verwelkomt de Leerhuis bibliotheek je op de nieuwe weblog!
27 april 2007
Martini Ziekenhuis Teaching Hospital van het UMCG
18 april 2007
SpringerLink
- Intensive Care Medicine
- Psychopharmacology
- Diabetologia
- Experimental Brain Research
- Diseases of the Colon & Rectum
10 april 2007
Instructies voor auteurs
- Vancouver Style;
- Citeren;
- Copyright toolbox;
- Buitenlandse tijdschriften (meer dan 3500).
Het programma Reference Manager bevat overigens veel opmaakstijlen voor referenties.
03 april 2007
Blackwell proef toegang
20 maart 2007
Reference Manager versus Connotea
De Leerhuis bibliotheek heeft nu toegang tot Reference Manager, versie 9.0. Met het programma Reference Manager kan je een database met referenties (literatuurverwijzingen) aanleggen. Zo worden kaartenbakjes en Word-bestanden met referenties overbodig. Het programma heeft twee hoofdtaken:
- het beheer van alle ingevoerde referenties
Het invoeren van referenties kan handmatig, maar ook via het importeren van tekstbestanden met zoekresultaten uit literatuurdatabases, zoals PubMed, Cochrane Library, EMBASE en Web of science.
- het maken van bibliografieën
Zowel zelfstandige literatuurlijsten, als literatuurlijsten in Word-bestanden (het zogenaamde Cite While You Write). CWYW is in de huidige versie echter nog niet compatibel met Windows-XP/Word2003. Binnenkort komt de versie 11.0 er aan die wel compatible is.
De Bibliotheek Sociale Wetenschappen heeft een aparte informatiepagina, met een handige FAQ. De Vrije Universiteit Amsterdam heeft overzichtelijke pagina's met output styles en importfilters. Ook UMCG/CMB heeft een pagina met import & output files.
Je bent van harte welkom in de Leerhuis bibliotheek om kennis te maken met Reference Manager.
Connotea
Voor wie de verregaande integratie met Word niet belangrijk vindt is er een gratis alternatief en wel Connotea. Medisch Contact besteedde er ook al aandacht aan in nr.11, 16 maart 2007, pagina 465. Twan van Venrooy van Medisch Contact schrijft:
Connotea is een online referentiemanager waarmee de internetgebruiker referenties zonder knippen en plakken kan bewaren. Zowel vanuit een resultaatscherm in PubMed als vanuit een pagina met een pdf van een artikel zijn referenties snel en eenvoudig op te slaan. Daarnaast kan de gebruiker de service gebruiken om ‘gewone’ webpagina’s te bookmarken. Op die manier is het mogelijk gemakkelijk een referentie te maken van sites die de service niet ondersteunt - zoals (voorlopig) Medisch Contact.
Eerst moet de gebruiker zich wel (kosteloos) aanmelden bij Connotea en vervolgens een werkbalkknop toevoegen aan de browser (daarvoor is een handleiding op de site opgenomen). Wil de gebruiker vervolgens een referentie van een artikel bewaren, dan kan hij met de add to connotea-knop de verwijzing toevoegen aan een bibliotheek. Gebruikers kunnen de verzamelde referenties voorzien van zelfgekozen steekwoorden. Via deze tags zijn artikelen moeiteloos terug te vinden. Het grote voordeel van Connotea ten opzichte van desktopprogramma’s voor referentiemanagement is dat de gebruiker de referenties achter elke computer met een internetverbinding kan inzien en verwijzingen kan toevoegen.
Systematisch zoeken, een uitdaging!
Zie ook mijn posting over de Zoekstrategieën van Hans Ket
13 maart 2007
Zoekstrategieën
09 maart 2007
Boek een bibliothecaris
28 februari 2007
Livetrix
01 februari 2007
NAZ Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg
Iedereen kan een abonnement nemen. Instellingen die meedoen met de CCZ hebben daarnaast toegang tot de CCZ Boekencatalogus.
26 januari 2007
Trial MD-consult
Vandaag introduceert de Leerhuis bibliotheek een trial voor 3 maanden van MD-consult. MD-consult biedt e-books, e-journals, medicijnen, afbeeldingen, educatief materiaal, patiënt informatiebladen. Materiaal op het gebied van:
•MD Consult Core Service
• MD Consult Cardiology Collection I
• MD Consult Cardiology Collection II
• MD Consult Dental Collection
• MD Consult Emergency Medicine Collection
• MD Consult Hematology-Oncology Collection
• MD Consult Infectious Disease Collection
• MD Consult Neurology Collection
• MD Consult Ob-Gyn Collection
• MD Consult Pain Medicine Collection
• MD Consult Pediatrics Collection
• MD Consult Pulmonary Medicine Collection
• MD Consult Surgery Collection
En niet te vergeten de clinics. Bezoek eens MD-consult en beoordeel zelf of het zinvol is voor uw werk.