09 januari 2013

Binnenkort kan je iPhone ruiken en proeven

Apps die waarschuwen als je een slechte adem hebt en laten weten hoeveel calorieën je verbrandt. Het Amerikaanse bedrijfje Adamant Technologies ontwikkelt een chip die dit allemaal mogelijk moet maken.

Het gaat om een computerchip die werkt met een aantal hele kleine sensoren die geur- en smaakgerelateerde signalen registreren en deze waarneming vervolgens digitaliseren, vertelt topman Sam Khamis van Adamant, tegenover de Amerikaanse zakensite Business Insider.

Ruiken is lastig voor computer
Het menselijk reukorgaan is zeer ingewikkeld en het nabootsen ervan niet gemakkelijk, vertelt Khamis. Een computer kan gemakkelijk één afzonderlijke geur herkennen, maar met meerdere luchtjes door elkaar wordt het lastig.

Voor een mens is het niet lastig om te registreren dat er tegelijk pizza én chocoladekoekjes in dezelfde kamer zijn, een computer heeft daar moeite mee.

Maar het reukvermogen in de chip die ontwikkeld is door Adamant, is erg verfijnd. De gemiddelde menselijke neus heeft zo’n 400 sensoren die verschillende geuren kunnen herkennen. De technologie van Adamant heeft ongeveer tweeduizend sensoren, te vergelijken met de neus van een hond.

iPhone app
De volgende stap die de startup gaat zetten, is het maken van een apparaat, dat maximaal 100 dollar gaat kosten, dat je aan een iPhone kunt koppelen.

Het apparaat kan gebruikt worden met veel verschillende apps. Bijvoorbeeld één die je waarschuwt als je een slechte adem hebt, en die dan ook meteen vertelt wat de reden daarvan is.

Er zijn plannen om nog meer apps te ontwikkelen voor het apparaatje, bijvoorbeeld een toepassing die je precies kan vertellen hoeveel calorieën je verbrandt op een bepaald moment. Of een app die medische condities in de gaten houdt, zoals diabetes of het percentage alcohol in het bloed.

Het duurt waarschijnlijk nog een jaar of twee, voordat dergelijke apps beschikbaar zijn voor het grote publiek, verwacht topman Khamis van Adamant.. De bedrijf is net begonnen met de massaproductie van de computerchips, gefinancierd door durfkapitalist Vinod Khosla, die 2.5 miljoen dollar in de jonge onderneming pompte
Z24


Geen opmerkingen: