29 januari 2013

Nieuwe iPad app helpt doktoren

Hulde! Er is een nieuwe iPad applicatie beschikbaar waarmee medische professionals van uiteenlopende disciplines met behulp van illustraties en tekeningen patiënten beeldend uit kunnen leggen wat ze precies mankeren of wat er gaat gebeuren bij een ingreep.

Het unieke van deze teken-app, die voorlopig gratis te downloaden is vanuit de App Store onder de naam Trace, is de manier waarop organen en lichaamsdelen als achtergrond kunnen worden gebruikt. Hierdoor kan de arts heel gericht deze tekeningen stap-voor-stap overtrekken, er zelf op tekenen of er korte tekst aan toevoegen. Daarnaast kan in de app ook een foto van een aandoening, een opgeslagen röntgenfoto of bijvoorbeeld een ECG van een patiënt gebruikt worden als achtergrond.

De app is gemaakt door de Nederlandse app ontwikkelaar Synappz Medical Apps in opdracht van Genzyme Nederland. Het tekenen op het scherm van de iPad is een grafische manier van informatieoverdracht die de overdracht van de boodschap sterk verbetert en ervoor zorgt dat die boodschap ook beter wordt onthouden. Bovendien kan de arts een gemaakte tekening met 1 druk op de knop per email naar de patiënt sturen of naar een collega-arts voor nader overleg.

Door gebruik te maken van een aantal speciaal daarvoor ontwikkelde templates draagt de app verder bij aan de bewustwording van medisch specialisten bij een groep zeldzaam voorkomende lysosomale stapelingsziektes, zoals de ziekte van Gaucher, de ziekte van Fabry, MPS1 en de ziekte van Pompe.

Synappz Medical Apps is een vooraanstaande speler op het gebied van mobiele applicaties in de Nederlandse zorg. Zij beschikt over eigen medisch specialisten met kennis en inzicht in de behoeftes in deze sector en de manier waarop mHealth daaraan een bijdrage kan leveren. CEO Erik van der Zijden merkt op: “Wij zijn trots op het resultaat dat sinds vandaag beschikbaar is voor een breed scala aan zorgprofessionals, zodat de patiënt beter in staat is te snappen wat er mis is met zijn gezondheid en wat de arts daaraan denkt te gaan doen. De iPad is een zeer geschikt medium om de communicatie tussen arts en patiënt te versterken en Trace maakt maximaal gebruik van de mogelijkheden die dit medium biedt.”

Daniel Moll, Marketing Manager Benelux bij Genzyme, legt uit waarom deze app anders is dan reeds bestaande teken-apps: “Ik denk dat Trace een nieuwe standaard wordt in de spreekkamer bij veel artsen. De flexibiliteit van deze iPad-app biedt veel mogelijkheden om patiënt-specifieke foto’s en andere grafische informatie op een interactieve manier inzichtelijk te maken. Daarnaast zal de app zeker ook gebruikt gaan worden langs het bed van de patiënt, waar tekenen op papier nou eenmaal een stuk lastiger is. Wij hopen dat de informatie over stapelingsziektes zal bijdragen aan het eerder herkennen van deze zeldzame, maar ook vaak ernstig verlopende aandoeningen.”

Synappz Medical Apps bedenkt, ontwikkelt en vermarkt vernieuwende mobiele concepten en praktische oplossingen voor medische professionals, zorgcentra, geneesmiddelfabrikanten en patiëntenorganisaties. Synappz is uitgeroepen als eHealth Start Up of the Year 2012 en won de Health App Award op Artsennet met haar app ‘iP Plaslijst’, de eerste CE-gecertificeerde medische app in Nederland. Met toewijding en passie werkt Synappz aan het op de kaart zetten van mHealth in de zorgwereld. U kunt contact opnemen met Synappz via info@synappz.nl of via www.synappz.nl.

Genzyme is reeds meer dan 30 jaar een pionier in de ontwikkeling en productie van baanbrekende therapieën. Sinds de overname door Sanofi in 2011 kan Genzyme profiteren van de reikwijdte en middelen van deze wereldspeler op farmaceutisch gebied met een gedeelde passie voor het verbeteren van het leven van de patiënt. Meer informatie over Trace vindt u op www.traceapp.nl. De website van Genzyme vindt u op www.genzyme.nl.
http://www.synappz.nl
http://www.genzyme.nl
gezondheid.blog.nl

Geen opmerkingen: